Google+ Followers

Tuesday, April 21, 2015

3 Vitamin Wajib Pilihan Anak-anak Saya

Anak-anak saya part makan so far tak banyak masalah. Bila ajak makan, mereka ikut. Tapi ada masanya juga mereka picky eater.

Bagaimanapun, saya memang titik beratkan pengambilan vitamin untuk anak-anak. 
Ianya penting bagi membantu mereka kekal aktif, bertenaga dan sihat selalu insyaAllah.
Vitamin ni macam makanan top up nutrisi mereka.
Tak semua vitamin kita boleh perolehi dari pemakanan harian, ada juga nutrisi yg boleh hilang disebabkan cara memasak dan menyediakan.

Pilihan anak-anak saya ialah MEAL SHAKES, VITALEA FOR CHILDREN dan VITAMIN C CHEWABLE. Ketiga-tiga ini sesuai untuk kanak-kanak sedari umur 1 tahun dan ke atas. 
Vitamin tanpa perasa dan perwarna tiruan.

minum susu dicampurkan dengan Meal Shakes Shaklee

Vitalea for children dan Vitamin C Chewable

Kenapa saya memilih MEAL SHAKES, VITALEA FOR CHILDREN dan VITAMIN C CHEWABLE?

6 fakta tentang Meal shakes:


Rasa vanila nya yg mampu memikat semua orang termasuk dewasa.

1. Nutrisi Lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’. Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.

7 Sebab Vitalea for Children menjadi REBUTAN anak-anak:

1. Mengandungi
  • 18 jenis vitamin dan mineral perlu.
  • 100% vitamin A, C, D dan E serta kesemua 8 vitamin B.
  • Kalsium, magnesium, zinc, copper dan pelbagai mineral lain. 
2. Formula yang diperbaharui berbanding yang lama.3. Menggunakan pemanis semulajadi xylitol yang tidak akan menyebabkan kerosakan gigi.
4. Tidak mengandungi perasa, pemanis dan pengawet tiruan.
5. Bebas gluten, datang dalam perisa anggur yang sangat sedap, anak-anak pasti sukakannya!
6. Multivitamin kanak-kanak terbaik dipasaran, jumlah nutrient lengkap dan memenuhi keperluan tumbesaran anak-anak, penyerapan mudah dan pantas.
7. Sangat sesuai diambil kanak-kanak berusia 4  hingga 12 tahun terutama yang tidak suke makan sayur.

9 Manfaat Vitamin C dalam Chewable Vita C Shaklee 
  1. Memelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh 
  2. Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat 
  3. Meningkatkan sistem imun tubuh 
  4. Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet 
  5. Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasan 
  6. Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan 
  7. Tabletnya lebih kecil dari SR Vitamin C Shaklee jadi mudah untuk makan atau telan 
  8. 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg 
  9. Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda
Haaa...best sangat betul?
Nak berikan anak-anak anda vitamin hebat ini?

Hubungi saya untuk konsultasi penuh.

Huda Karim
Whatsapp/SMS 0122479113
Page: Kiosk Vitamin Ummi

4 Ramuan Semulajadi Dalam Vivix Shaklee

Hari ini saya nak share sedikit info berkenaan Vivix Shaklee.
Minuman botanik yg membantu anda menghindari kanser, anti radang, untuk kecantikan awet muda dan kesihatan insyaAllah.

Sebelum tu anda jangan lupa baca 10 Sebab Anda Patut Minum Vivix

Apakah 4 RAMUAN HEBAT SEMULAJADI yg terdapat di dalam Vivix Shaklee? Jom baca untuk tambah info.

Muscadine Grape atau Anggur Muscadine merupakan anggur liar yang mempunyai 20 kromosom dan  telah menjalani hasil penyelidikan bertahun-tahun oleh para saintis Shaklee. Dengan saiz sebesar sebiji bola golf, anggur ini telah dibuktikan mengandungi lebih satu kromosom di mana para saintis mempercayai muscadine grape merupakan satu-satunya anggur yang dapat mengukuhkan profil dan mekanisme polyphenolnya. Muscadine grape ini sangat kaya dengan sumber resveratrol, dan mempunyai kuasa anti-oksidan 40x lebih tinggi. 

Asid gallic, catechin dan epicatechin adalah phenolik yang banyak terdapat pada biji manakala asid ellagic, nyricetin, quercetin, kaempferol dan trans-resveratrol adalah phenolik yang terdapat banyak pada kulit buahan. 

Apakah polyphenol? 

Apakah kepentingan polyphenol sehingga muscadine grape ini mampu menarik para saintis berterusan menjalankan kajian demi kajian? Polyphenol ialah sekumpulan phytokimia atau phytonutrien yang terdapat di dalam tumbuhan dimana ia memiliki banyak molekul phenol pada struktur kimianya. Ia berperanan dalam memberi warna pada suatu tumbuhan seperti warna ungu pada muscadine grape, dan juga memberi perlindungan semulajadi daripada pancaran UV matahari supaya ia tidak akan merosakkan buah-buahan dan tidak merosakkan kandungan nutrien yang terdapat di dalamnya. Kepentingan polyphenol terbukti sebagai sumber yang memiliki khasiat sebagai anti-oksidan, anti-penuaan, anti-penyakit, anti-kanser serta terbukti dalam memperbaiki sel-sel DNA. Satu proses ekstraksi sejuk dan lembut dilakukan ke atas muscadine grape untuk menjamin satu ekstrak yang bermutu tinggi dengan aktiviti biologi terutamanya sebagai anti-penuaan. Untuk mencipta profil polyphenol yang kuat di dalam Vivix, ahli sains menggabungkan resveratrol yang lampau tulen dengan ekstrak dari muscadine grape, purple carrot, Elderberry Eropah dan polyganum cuspidatum dalam tindakan unik anti-penuaan sellular Vivix. 





Purple Carrot 

Purple carrot merupakan tumbuhan yang tumbuh liar di Afghanistan sejak 5000 tahun dulu. Ia adalah sumber terbaik Vitamin A dimana ia turut mengandungi phytokimia termasuk karotenoid, phenolik, polyacetylenes, isokumarin dan juga sesquiterpens. Anthocyanins iaitu sejenis antioksidan utama di dalam purple carrot yang memberi warna ungu-kuning dan ungu-oren. Kandungan anthocyanins di dalam carrot ungu-kuning adalah pada kadar tertinggi berbanding carrot ungu-oren. Anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi sebagai anti-oksidan, anti-radang, anti-mikrobial dan juga anti-karsinogen. Selain itu, ia turut menunjukkan kesan positif pada saluran darah, platlet dan lipoprotein yang berkebolehan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Asid klorogenik merupakan antioksidan yang paling banyak terdapat di dalam semua jenis carrot. Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan diabetes yang selalu dikaitkan dengan pengambilan kopi.

Elderberry (Sambucus Nigra) Elderberry merupakan sejenis tumbuhan yang tumbuh di kawasan lembap di serata Eropah dan Amerika Utara. Ia mengandungi sumber anthocyanins yang tiga kali ganda lebih hebat dan baik berbanding karotenoid. Anthocyanins bertindak sebagai anti-radang dan dapat mengurangkan simptom seperti sakit otot, sakit atau demam yang berkaitan dengan selsema atau influenza. Elderberry juga turut memiliki flavanoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat yang berupaya mengukuhkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria.  Selain itu kandungan Vitamin A, B dan C serta nutrien lain seperti asid amino, karotenoid, tannin dan rutin turut memberi manfaat kesihatan yang baik. Kesemua ekstrak yang didapati daripada elderberry ini berperanan dalam menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan flu, jangkitan yis, asma, batuk, sesak dada dan juga diabetes. Ia juga dapat merendahkan tahap kolesterol dan menghalang oksidasi kolesterol LDL dimana oksidasi LDL dianggap sebagai satu penyebab penting penyakit kardiovaskular. Elderberry yang berfungsi sebagai antibiotik semulajadi turut mampu memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung termasuk strok dan serangan jantung, mengurangkan stress, memperbaiki penglihatan dan penghadaman. 

Polyganum cuspidatum juga dikenali sebagai Knotweed Jepun adalah tumbuhan peribumi yang berasal dari Asia dan juga banyak ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Polyganum ini bertanggungjawab dalam memberi warna hitam. Ia merupakan sumber komersial resveratrol yang juga terdapat di dalam ekstrak kulit anggur merah dan juga biji anggur merah dimana terdapat lebih 3000 kajian yang telah dijalankan berkaitan tentang resveratrol ini. Hasil ujian klinikal makmal menunjukkan resveratrol membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet sukan dan mengurangkan berat badan.





Di dalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan impak kepada 4 mekanisma penting penuaan pada tahap sellular;
  1. Kerosakan DNA - Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA, mengakibatkan kerosakan pengkalan data genetik dan menghasilkan 'typo' (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel dan kepanjangan umur. Ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki sel DNA.
  2. Pengawalan Genetik - Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan umur.Vivix mampu mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan.
  3. Pengeluaran Tenaga yang kian merosot oleh sel - Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang badan perlukan. Semakin berusia, kecekapan mitochondria dalam fungsi sel semakin menurun. Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel.
  4. Penimbunan protein AGE (advanced glycation end products) - Protein AGE yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan kepanjangan umur. Vivix mengandungi 10x reveratol untuk melambatkan pembentukan protein AGE.
SubhanaAllah, best sangat tengok Allah ilhamkan saintis Shaklee untuk mencipta minuman botanik yg baik untuk kita.

Anda yg mahu mencuba Vivix bolehlah hubungi saya melalui cara berikut:

Huda Karim
Whatsapp / SMS 0122479113
Page: Kiosk Vitamin Ummi
FB: Huda Karim

Pendaftaran ahli Shaklee secara PERCUMA untuk setiap pembelian 2 botol Vivix.
Keahlian seumur hidup.